2021: a gyümölcsök és zöldségek éve
Korábbi cikkünkben is megemlítettük, hogy minden élelmiszercsoportnak fontos szerepe van a táplálkozásunk kiegyensúlyozottságában, most a gyümölcsök és a zöldségek lesznek a porondon.
Korábbi cikkünkben is megemlítettük, hogy minden élelmiszercsoportnak fontos szerepe van a táplálkozásunk kiegyensúlyozottságában, most a gyümölcsök és a zöldségek lesznek a porondon.
Gyakran halljuk élelmiszerek kapcsán azt, hogy egészséges vagy nem egészséges. A legtöbb élelmiszerre (egy-két extrém esetet leszámítva) nem lehet egyértelműen rámondani, hogy egészséges, de azt sem hogy egészségtelen. A kulcs a mértékletesség és a megfelelő arányok eltalálása étkezéskor. Ebben segít nekünk az okostányér:
„Az vagy amit megeszel” -hangzik el a címben, valószínűleg mindenki ismeri vagy hallotta már ezt a mondást, mégis a statisztikák szerint már az óvodás és iskolás korúak egyre nagyobb része túlsúlyos.
Egyre többet hallunk arról a médiából, hogy hogyan kellene egészségesebben táplálkoznunk és hogy miért fontos ez. Ugyanakkor a táplálkozás csak egy része az egészséges életmódnak. Hogyan lehet egészségesen táplálkozni? Mi tudjuk? És a gyerekeink? Mikor és hogyan érdemes elkezdeni, ezekre a kérdésekre keressük a választ...
Előző bejegyzésünkben https://bakosestarsai.hu/velemenyunk-a-mindenmentes-etelekrol tisztáztuk a különbséget az ételallergiásokra, ételintoleranciával küzdőkre vonatkozó diéták és a fogyókúrás diéták között, melyet a média olykor-olykor véletlenül, néha szándékosan próbál összemosni és kifejtettük a véleményünket a ’mindenmentes’ ételeket érintően is.
A közétkeztetés előnyei más étkezési formákkal szemben
Eddigi blogbejegyzéseink során főként hátrányokról, “problémákról”, nehézségekről beszéltünk, melyek a közétkeztetést sújták, melyből úgy tűnhetett kissé pesszimisták vagyunk és belefáradtunk tevékenységünkbe, holott mi sem lehetne távolabb az igazságtól.
"íztelen ételek"
A jelenlegi, jól láthatóan több gonddal is küzdő közétkeztetési rendszerbe érkezett meg az ominózus „sórendelet", amely szakhatóságilag írja elő a só mértékének drasztikus csökkentését az ételekben.
Túlszabályozás, öncélú ellenőrzés
A mai Magyarországon még mindig hatalmas a bürokrácia. A szakmai szervezetek, szakmai nézetektől fűtve, gyakorlatilag minden szempontot fontosabbnak ítélnek
Forráshiány
Míg otthon, háztartásban egy átlagos ebéd elkészítése alapanyag árait és rezsiköltségeit tekintve egy főre lebontva minimum nettó 1000 forint
A bizalom hiánya
A menza rossz imidzséből adódóan a szülők nem bíznak az étkeztetést biztosító szolgáltatókban, nem hiszik el, hogy vannak olyan vállalkozók, akik nem csak a profitban érdekeltek
A bőség zavara
Ez a pont valójában szorosan összefügg az előzővel. Változik a világ. Manapság egy átlagos Magyar családnál elképzelhetetlen, hogy üres legyen otthon a hűtő
A gyermekek számára ismeretlen ételek/ízek
„-Miért éhes a gyermekem, ha az iskolában ebédelt?” - A mondat, amivel a közétkeztetők gyakorta szembesülnek.
Miért nem jó a menza imidzse?
Véleményünk szerint a kérdésre összetett a válasz, részben információhiányra vezethető vissza.
A közétkeztetők, Élelmezésvezatők Országos Szövetsége honlapján megjelent szeptember 8-i hír a menzareformról!
Forrás: kozszov.hu
Kevesebb só, több zöldség címmel Hraskó István írása a Petőfi népében.
Forrás: Baon.hu