Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó

Belépés/Regisztráció


Facebook Instagram Youtube Circular
Széchenyi 2020

2019. május. 09.

Bakos Tamás

25 komment

Milyen egy jól működő diétás étkeztetés?

Előző bejegyzésünkben https://bakosestarsai.hu/velemenyunk-a-mindenmentes-etelekrol tisztáztuk a különbséget az ételallergiásokra, ételintoleranciával küzdőkre vonatkozó diéták és a fogyókúrás diéták között, melyet a média olykor-olykor véletlenül, néha szándékosan próbál összemosni és kifejtettük a véleményünket a ’mindenmentes’ ételeket érintően is.

 

A most következő írásunkban az ételallergiához és intoleranciához/autoimmun betegséghez kötődő diéták tartásának fontosságát szeretnénk kiemelni, illetve hogy mitől lesz egy diétás étkeztetés jól működő.

 

A leggyakoribb ételintoleranciák/ételallergiák esetében (tévesen) a gluténérzékenység jut a legtöbbünknek eszébe. A gluténérzékenység valójában egy autoimmun betegség, ilyenkor a szervezet egy bizonyos anyagot, ez esetben a glutént veszélyesnek ítél és kórokozóként kezel, védekezésbe kezd. Sűrűbben előforduló táplálék allergiák a tehéntejfehérje allergia, tojásallergia, szója és laktózintolerancia. E típusú betegségek ellen a leghatékonyabb és egyben szinte az egyetlen megoldás az adott allergén kiiktatása az érintett étrendjéből. Egyszóval nélkülözni kell bizonyos anyagokat. A tápanyagokkal együtt minden olyan élelmi anyagot is nélkülözni kell az étrendből, amelyekben az allergiát kiváltó anyagok fellelhetők, így fennáll annak a veszélye, hogy a diétára ’ítélt’ egyén más egyéb, a szervezet számára kifejezetten fontos tápanyagokhoz sem jut hozzá a diéta tartása végett. Itt jönnek a képbe a szakemberek, a dietetikusok, a diétás szakácsok, akik megfelelő tervezés, konyhai berendezések és konyhatechnológiák segítségével tápláló és egészséges étrendet tudnak összeállítani, illetve lefőzni az adott diéta tartása mellett is.

 

Ezért rejt sok veszélyt magában a média szereplői által egészségesnek kikiáltott ’mindenmentes’ étkezés, mert az potenciálisan kihagy az emberi szervezet számára kulcsfontosságú rostokat, vitaminokat és ásványi anyagokat az étrendből, holott valószínűleg a diétát követő személy a legtöbb anyagra nem is allergiás. Fontos, hogy bármilyen diétát tartunk, hallgassunk a szakemberek véleményére, semmiképp ne hagyjunk ki tápanyagokat az étrendünkből csak azért, mert a szépen felöltözött riporter vagy az ékesszóló blogger azt mondja. A megfelelő szakorvosi kivizsgálás kulcsfontosságú a diéta diagnózisának felállításában.

 

Egy jó diétás konyha csak az adott táplálékallergiára/ételintoleranciára célzottan hagy ki vagy cserél le tápanyagot az összeállított étrendből. A rendszer hatékony működéséhez átgondolt tervezés szükséges, mind a nyersanyag válogatásnál, mind a beszerzésnél, mind az előkészítési és főzési folyamatoknál, a tálalásnál és a kiszállításnál. A diétás konyháinkon szakképesítéssel rendelkező emberek külön csak erre a célra használt eszközökkel és berendezésekkel gondoskodnak arról, hogy a keresztszennyeződés elkerülhető legyen, ezáltal a diéta teljes mértékben megvalósuljon.

 

Ők a valódi hősök, akik köpeny helyett kötényt viselnek! :)

Tovább >>

hozzászólások ()

A hozzászólásod az ellenőrzést követően jelenik meg

Ha mégsem szeretnéd, hogy megjelenjen, írj nekünk és pár napon belül válaszolunk rá.

set_cookie