Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó

Belépés/Regisztráció


Facebook Instagram Youtube Circular
Széchenyi 2020

2021. június. 18.

Bakos Tamás

25 komment

2021: a gyümölcsök és zöldségek éve

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) közgyűlése a 2021-es évet a gyümölcsök és zöldségek nemzetközi évének (International Year of Fruits and Vegetables, IYFV) hirdette ki. Egyrészt azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a változatos, egészséges étrend és kiegyensúlyozott életmód részeként nagyobb mennyiségben fogyasztott többféle gyümölcs és zöldség táplálkozási és egészségügyi előnyeire. Másrészt, hogy ráirányítsa a szakpolitika figyelmét a zöldség- és gyümölcsveszteség és -pazarlás csökkentésére.

Nehéz is lenne felsorolni a jótékony hatásaikat, a szív- és érrendszeri és a daganatos megbetegedések megelőzésétől kezdve az emésztőrendszer támogatásán át egészen az immunrendszer erősítéséig. Jelen helyzetben az utóbbi kiemelten fontos, ugyanis akinek gyengébb a szervezetének védekezőképessége az sokkal nagyobb eséllyel betegedhet meg. Az európai átlagot tekintve az emberek kétharmada eszik napi szinten gyümölcsöt és zöldséget, azonban Magyarországon ez az arány sajnos jóval kevesebb: itthon a lakosság 40%-a fogyaszt naponta gyümölcsöt, és sajnos csak 30%-a eszik naponta friss vagy fagyasztott zöldséget, ami az egész Unió legalacsonyabb értéke. Összehasonlításként: Olaszországban 80, míg Írországban az emberek 84% a napi zöldségesek aránya.

A fenntarthatóság jegyében fontos megemlíteni a szezonalítást. Amellett, hogy a legfrissebb áruhoz lehet így hozzájutni és olcsóbb is, még a helyi termelőket is támogathatjuk, ha a szezonális gyümölcsöket, zöldségeket részesítjük előnyben. A közétkeztetésben is törekszünk minél inkább az idénynövények használatára, valamint az új szabályozások is ebbe az irányba mutatnak.

Az előbbiek fényében és mivel itt a nyári időszak ezért itt van pár oldal, ahol megtalálhatóak az aktuális szezonális gyümölcsök, zöldségek továbbá számos recept ezeknek a felhasználásával.

https://tudatosvasarlo.hu/idenynoveny-adatbazis/

https://dietless.hu/receptek/

Forrás:

https://merokanal.hu/hirek/2021-a-zoldsegek-es-gyumolcsok-nemzetkozi-eve/

 

Tovább >>

hozzászólások ()

A hozzászólásod az ellenőrzést követően jelenik meg

Ha mégsem szeretnéd, hogy megjelenjen, írj nekünk és pár napon belül válaszolunk rá.

set_cookie