Étlapok

pin
szechenyi_terv eu magyarorszag

Weboldalunk átirányíthatja más oldalakra annak érdekében, hogy személyre szabott és interaktív módon tudjuk informálni Önt a honlapunkon olvasható tartalmakkal kapcsolatban. Kérjük, olvassa el Adatvédelmi szabályzatunkat, amelyben tájékozódhat az általunk alkalmazott személyi adatok védelmére alkotott előírásainkról.


Adatvédelmi szabályzat
shadow

Hírek és Aktualitások

pin
shadow

Gondolataink a közétkeztetésről - 6. rész

2018. 05. 16.

Gondolataink a közétkeztetésről - 6. rész

Túlszabályozás, öncélú ellenőrzés

 

A mai Magyarországon még mindig hatalmas a bürokrácia. A szakmai szervezetek, szakmai nézetektől fűtve, gyakorlatilag minden szempontot fontosabbnak ítélnek meg, kezdve az adagok és tápanyag mennyiségek laboratóriumi tervezésével, továbbá az előírt konyhatechnológiai eljárások és élelmiszerbiztonsági előírások pontos követésével, az irodai és papírmunka precíz, hibátlan vezetésével bezárólag minden fontosabb, mint az, hogy a gyermek megeszi-e az elétett ételt. Belátásuk szerint e szabályozástól a menza minősége jelentősen javulhat. Mi ezzel a véleménnyel maradéktalanul nem tudunk egyetérteni. Ezen szempontok fontosságát mi sem vitatjuk, ellenben számunkra elsődleges, hogy fogyasztóink, azaz a diákok elégedetten fogyasszák ételeinket és jóllakva álljanak fel az asztaltól.

 

Vagyonokat költünk a fenti pontok alapján jól láthatóan majdnem tökéletesen felesleges tápanyag számításokra, ugyanis nincs az a gyermek, aki a közétkeztetésben az elsőtől az utolsó kanálig megeszi az ételt, és nem hagy a tányérján egy falatot sem, vagy ha kedvére való az aznapi étel, nem kér repetát, és mindezt teszi tíz napig, mert ezen intervallumra kell az ételsorok minden dietetikai jellemzőjét összeállítani.

 

Ez a túlszabályozás a legtöbb esetben felesleges extra költségeket szab ki a szolgáltatókra, melyeket a már amúgy is szűkös forrásokból kell biztosítani, ellenben az ételek minőségét észrevehetően nem javítja. Ha egy főre vetítve dupla ekkora forrásokkal gazdálkodhatnánk, a különbségnek is nagy részét elvenné a szabályok betartására fordított összeg, az ételek minősége legjobb esetben is minimálisan változna. Persze, szükség van szabályozásra, annak betartására és az ellenőrzésre, de véleményünk szerint az egészségesség biztosítása és az egészségre való ártalmak kiszűrése után a legfontosabb a fogyasztói elégedettség volna.

 

Az öncélú szabályozás mellett a szolgáltatók be vannak szorítva és túlterhelés mellett alacsony költségvetésből kell finom és laktató ételeket szolgáltatniuk.Vissza