Étlapok

pin
szechenyi_terv eu magyarorszag

Weboldalunk átirányíthatja más oldalakra annak érdekében, hogy személyre szabott és interaktív módon tudjuk informálni Önt a honlapunkon olvasható tartalmakkal kapcsolatban. Kérjük, olvassa el Adatvédelmi szabályzatunkat, amelyben tájékozódhat az általunk alkalmazott személyi adatok védelmére alkotott előírásainkról.


Adatvédelmi szabályzat
shadow

Hírek és Aktualitások

pin
shadow

Általános tévhitek az ásványvíz fogyasztásról

2018. 05. 29.

Általános tévhitek az ásványvíz fogyasztásról

Minden szakértő a rendszeres vízfogyasztás mellett kampányol – na de milyen vizet igyunk?

 

Manapság a boltok polcain több száz forint/liter áron is lehet palackozott vizeket kapni, melyek a külső szemlélő számára teljesen megegyeznek a csapvízzel. Víznek néz ki, de akkor miért kerül 100-szor többe, mint a csapvíz? A drágább jobb, ez az elv határozza meg az életünket. De tényleg mindig elmondható ez?

 

A különböző nagyvállalatok elhitették velünk, hogy a palackozott víz egészséges és az, aki csapvizet fogyaszt valami általános bűnt követ el. Az elmúlt években egyfajta brandet, életérzést építettek a palackozott víz fogyasztás köré. De tényleg jobb vagy épp egészségesebb az ásványvíz (palackozott víz), mint az, ami a csapból folyik?

 

Úgy vesszük az ásványvizet, mintha nem lenne holnap - holott víz van a csapban is. Minek van az ásványvíz, miből van, és van-e egyáltalán értelme költeni rá, aztán felcipelni gyalog a negyedikre? Már nem bízunk a minden törvényi előírásnak megfelelő csapvíz minőségében?

 

Az ásványvízfogyasztás elképesztő mértékben növekedett hazánkban az elmúlt harminc évben. A nyolcvanas években az egy főre jutó átlag évi 3 liter körül volt, ez mára kb. 120 literre nőtt. Hipermarketes körutunk is ezt igazolta, forrás- vagy gyógyvizet elenyésző mennyiségben kapni, az ásványvízválaszték nagy része pedig hazaiból áll. A természetes ásványvíz mellett az elsődleges érv az egészségessége.

 

Magyarország kiváló ásványvizeiből nyugodtan fogyaszthatnak azok, akik a palackozott vizeket részesítik előnyben. Az ásványvíz fogyasztása a szervezet ásványianyag-szükségletét kielégíti, így a hőség idején a szokásosnál nagyobb folyadék- s azzal az ásványianyag-veszteség legegyszerűbb pótlására alkalmas. Viszont nem minden palackozott víz ásványvíz, még ha annak látszik is, illetve nem ásványi anyagokban különösen gazdag víz. Nem ritka a csekély, vagy igen kis ásványi anyag tartalmú palackozott víz a boltok polcain. A palackozott vizek egy része egyszerű ivóvíz, másik része kis ásványianyag-tartalmú karsztvíz, vagy ásványi anyagokban ugyancsak szegény forrásvíz, mások ásványi anyagok utólagos hozzáadásával dúsított kútvizek. A ma érvényes hazai szabályozás szerint legalább 500 mg/l ásványi anyagot kell a palackozott ásványvizeknek tartalmazni, a kalcium és magnézium sók legkisebb mennyiségének kikötése mellett, korábban pedig csak azt a vizet lehetett ásványvízként értékesíteni, amelynek ásványi anyag tartalma meghaladta az 1000 mg/l-t. Azt tanácsoljuk, hogy - akinek egészség állapota miatt orvosa másként nem rendeli - a hőség napjaiban a csapvíz mellett ásványi anyagokban gazdag vizet is fogyasszon. A magyarországi ásványvizek nagy része ilyen.

 

Mivel Magyarországon a csapvíz iható, az ország legnagyobb részén kiváló a minősége is, ezért nyugodtan fogyasztható egyenesen a csapból is, de citromkarikával ízesítve, limonádénak vagy teának elkészítve, lehűtve jóízű, garantáltan természetes, adalékanyag-mentes kiváló szomjoltó. Sokan úgy gondolják, hogy a vezetékes víz minősége nem megfelelő, de ez több kutatás és ellenőrzés során sem bizonyosodott be. A belső hálózat állapota ráadásul alapjaiban határozza meg a vezetékes ivóvíz minőségét, élvezeti értékét. Az elöregedett vezetékekből kioldódó anyagok, illetve a kialakuló pangóvíz (állóvíz) esetenként kellemetlen íz- és szaghatást eredményezhetnek. A vezetékrendszer felújításával ez a probléma nagymértékben kiküszöbölhető. Itt egyenes arányosság van: ha rossz a belső hálózat állapota, lehet akármilyen házi szuper víztisztító, nem lesz finom a víz, ha jó állapotú a belső rendszer, jó lehet az ivóvíz is. 

A csapvízben nemcsak nehézfémek vannak, hanem mikroorganizmusok is. Ezek kiirtására, mennyiségük határértékek alá szorítására ma már kétféle fertőtlenítő eljárást alkalmaznak: a vizet UV-sugárzással, illetve klórral kezelik. Az UV-sugárzás tökéletes fertőtlenítést biztosít, amelynek hatása a kezelés helyén érvényesül, a vezetékek távolabbi részében további fertőtlenítésre van szükség, ezt a célt szolgálja a klóradagolás.

 

A csapvíznek a palackozott vizekkel szemben több előnye van:

-        a szervezet számára megfelelő arányban tartalmazza az ásványi anyagokat

-        fizikai, kémiai, mikrobiológiai paramétereit rendszeresen ellenőrzik

-        ez a víz az ivóvízhálózaton keresztül érkezik meg az otthonunkba, így elkerüljük a szállítás, tárolás nehézségeit

-        nincs üres palack, így még a szelektíven gyűjtött, újra hasznosítható palackoknál is „környezetbarátabb”

-        mindezekből következik az árbeli különbség, az ásványvíz ára kb. 60 Ft/l –nál kezdődik és valamelyik típus ára eléri a 200 Ft/l-t is, ezzel szemben az ivóvíz ára jóval kedvezőbb.

 

A konklúzió az, hogy nem minden esetben igaz a “drágább jobb” elve. Mindig járjunk utána, hogy miért fizetünk többet egy termékért, az ásványi anyag tartalma vagy pusztán a márkája miatt? Ne csak a trendeket kövessük kérdés és gondolkodás nélkül. Mindemellett pedig bízzunk meg a csapvízben is, ami bizonyítékokkal alátámaszthatóan nem egészségtelen.

 

Akár ásványvizet, akár csapvizet iszunk, a nyári hőségben különösen figyeljünk oda a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre, nemcsak a magunk, hanem kiemelten a gyermekeink és a családunk idősebb tagjai tekintetében.Vissza